Tijdens avond -, nacht– en weekenduren is de praktijk gesloten. Dan kunt u voor spoedgevallen terecht bij de Huisartsenpost Gooi en Vechtstreek op het terrein van ziekenhuis TerGooi.
- Op 19 mei 2023 gaat de huisartsenpost verhuizen van Blaricum naar Laan van tergooi 2 in Hilversum (tergooi ziekenhuis Hilversum). voor meer informatie kijk op https://spoedpostblaricum.nl . Het telefoon nummer voor de huisartsenpost blijft hetzelfde ; tel 088 130 96 00
- alle 24/7 spoedeisende ziekenhuishulp en huisartsen spoedzorg (HAP) zal vanaf zaterdag 20 mei 2023 niet langer in Blaricum plaatsvinden, maar alléén in tergooi ziekenhuis Hilversum.
Wilt u altijd eerst de Huisartsenpost bellen (088-1309600). Ook daar wordt alleen op afspraak gewerkt. Zorg dat u uw verzekeringsgegevens bij de hand hebt voor u belt.
In de praktijk ligt een folder met meer informatie over de Huisartsenpost.
De huisartsenpost is geopend van maandag tot en met vrijdag van 17.00 tot 08.00 uur(de volgende ochtend). In het weekend en op feestdagen is er een 24-uursdienst.
Gang van zaken op de huisartsenpost
Algemeen
Alle huisartsen uit de regio zijn aangesloten bij de huisartsenpost en doen regelmatig dienst. Doordat het om een grote organisatie gaat, is de kans klein dat u tijdens diensturen uw eigen huisarts treft.
Als u het telefoonnummer belt van de huisartsenpost, hoort u vanzelf hoe de verdere gang van zaken is.
Bezoek aan een huisartsenpost kan alleen na telefonische afspraak.
Alleen voor dringende hulp
U kunt de huisartsenpost bellen voor medische hulp die niet kan wachten tot het eerstvolgende spreekuur van uw eigen huisarts. Als u overdag geen tijd heeft om naar de huisarts te gaan of als het spreekuur vol zit, zijn dat geen redenen om een beroep te doen op de huisartsenpost. De post is er nadrukkelijk alleen voor dringende medische hulp.
Voorbereiding op het telefoongesprek
Als u de huisartsenpost belt, wordt u te woord gestaan door een ervaren en speciaal voor dit werk opgeleide doktersassistente. Om u goed te kunnen helpen en om administratieve redenen, vraagt zij u naar de volgende gegevens:
· uw naam, adres en geboortedatum;
· de gegevens van uw ziektekostenverzekering (naam verzekering en polisnummer)
· de naam van uw eigen huisarts;
· uw medische voorgeschiedenis;
· uw medicijngebruik.
Advies of afspraak
Vervolgens krijgt u van de assistente of van één van de dienstdoende artsen telefonisch medisch advies. Het kan zijn dat er een afspraak met u gemaakt wordt voor een bezoek/consult op de huisartsenpost. U moet zelf voor vervoer zorgen. Kinderen met koorts kunnen vrijwel altijd zonder problemen worden vervoerd. Indien het medisch niet verantwoord is om naar de huisartsenpost te komen, wordt er een huisbezoek afgesproken.
Registratie en privacy
Telefoongesprekken met de huisartsenpost worden opgenomen en bewaard. Dit om eventueel verkeerd verstaan van uw gegevens achteraf te kunnen controleren. Ook kan zo bij fouten of klachten de precieze gang van zaken beter worden achterhaald. Uw eigen huisarts wordt op de hoogte gebracht van de medische hulp die de huisartsenpost heeft verleend. Er wordt vertrouwelijk omgegaan met uw medische gegevens.
Financiële afhandeling
Zowel telefonische consulten, door arts of assistente als afspraken op het spreekuur en visites worden in rekening gebracht en rechtstreeks bij uw zorgverzekering gedeclareerd.